top of page
Caută

Te intereseaza sa fii un comunicator mai bun?

În cultura româneasca, suntem mai direcţi şi facem adeseori comunicări şi gesturi pe care le regretăm, care ne blochează acţiunile, relaţiile şi astfel nu obţinem ceea ce doream să obţinem. Acumulăm multă frustrare. Cea mai mare parte o regurgităm pe primul care ne greşeşte.

E simplu să fim fermecători relaxaţi şi buni comunicatori când lucrurile merg bine sau când vorbim numai cu cei ce ne sunt 100% pe plac . Însă măsura unui bun comunicator se dă, de fapt în situaţiile dificile, în care oamenii ne fac ceea ce nu este de aşteptat să ne facă, în situaţiile în care apar urgenţe, crize , conflicte sau blocaje.

Dacă în situaţiile plăcute suntem acordaţi la vibraţii înalte, suntem logici, clari şi ne putem organiza gândurile şi cuvintele uşor, în situaţiile negative gândirea noastră logică este afectată (de furie, frustrare, supărare, vină, ruşine sau blamare ) şi de aceea suntem impulsivi şi putem comite greşeli regretabile şi uneori chiar ireparabile. Aşadar, ceea ce spunem în astfel de momente este cel mai important să fie filtrat serios prin logică. Să nu cădem pradă instinctului. În special pentru că , după cum am mai spus, interlocutorii, pot uita ceea ce am spus sau ceea ce am făcut, dar nu vor uita niciodată cum i-am făcut să se simtă.

Ca multe alte lucruri în viaţă, reuşita în comunicare depinde de cât de antrenat sunteţi în comunicare şi de ce cunoştinţe aveţi. Sincer, de câte ori vă iese bine? Când spun ‘bine’mă refer la faptul că o comunicare de calitate- este aceea în care ne asumăm responsabilitatea şi reuşim să ne facem înţeleşi, să convingem şi să înţelegem pe cineva 100% . E o diferenţă uriaşă în ‘a spune’ şi în ‘a ne face înţeleşi’, cum este o diferenţă imensă între a fi o reacţie la cuvintele cuiva sau a genera noi comunicarea aşa cum vrem. Între impuls şi acţiune există un micro-interval de nano-secunde în care avem o alegere de făcut. Vrem să fim doar o reacţie ?  

Conştienţi fiind că , da, comunicarea este unul din cei 4 piloni ai succesului, în situaţii presante, provocatoare, conflictuale, neplăcute, vă invit ca, dacă nu aveţi deloc timp la dispoziţie sau nu aveţi obişnuinţa în a va analiza profund mesajul, să aplicaţi măcar filtrul de baza; înainte de a deschide gura sau a trimite un mesaj email direct, întrebaţi-va : -e bine ? -e adevărat ? -e necesar ? Dacă v-aţi dat răspunsul DA la toate 3, acţionaţi , dacă nu, nu. Amânaţi şi vedeţi ce anume mai e de pus acolo sau dacă mai e necesară comunicarea. Poate e nevoie să adăugaţi blândeţe, sau poate temperare, curtoazie, delicateţe, încredere,curaj, convingere, seriozitate, sau detaliere prin argumente bine puse la punct.

O comunicare important a fi făcută, însă lansată impulsiv este un bumerang care va produce o consecinţă neplăcută lansatorului.

Dacă nu vreţi să fiţi victima bumerangului, e necesar să ţineţi cont şi de următoarele :

-Asiguraţi-vă că ştiţi pe o scară de la 1-10 cât de mult contează sau nu pentru dvs. relaţia cu omul cu care comunicaţi .

-Asiguraţi-vă că ştiţi exact care este mesajul pe care doriţi să îl comunicaţi .

-Asiguraţi-vă că e momentul potrivit.

A fi direct are valoare doar atunci când am ascultat foarte atent , am înţeles la nivel mental şi emoţional contextul şi când comunicăm calculat, cu discernământ şi înţelepciune; când nu suntem tulburaţi şi când mesajul nostru nu este doar impulsiv, rod al creierului reptilian instinctual , ci transcende acest spectru şi e supus unui filtru logic serios.

Maria-Iris Hoeppe

Executive & team coach .

Acest articol este un fragment din "Cartea despre schimbari"/Maria-Iris Hoeppe https://carturesti.ro/carte/cartea-despre-schimbari-2326444

Mai multe despre coaching aplecat asupra comunicarii:

www.life-and-executive-coach.com

www.leadership-integrative.com


bottom of page