SEPTEMBRIE
LIDERII şi ÎNVAŢAREA
Septembrie este sinonin pentru mulți cu reîntoarcerea la școală și cu reîntoarcerea după vacanțe, la lucru. Pentru lideri: întoarcerea într -un loc unde, în care, şi pentru care, avem mereu ceva de învățat .
1 Septembrie a reprezentat, pe lângă sărbătorirea recoltelor, pentru multe sisteme sociale arhaice, cel evreiesc, cel antic egiptean, cel bisericesc ortodox, uneori și pentru cel islamic, începerea unui Nou An. Așadar, întorşi din vacanţe, dacă tot venim cu bateriile încărcate, privind din acest filtru, al începutului de an, să ne propunem noi obiective?
Ca lideri ai secolului 21 , am înțeles deja că învățatul nu se termină niciodată. Fie că este vorba despre învățatul despre noi înșine, despre ființa umană la modul general, despre comportamente, despre performanță, despre hard și soft skills deopotrivă. Nu mai putem funcționa performant cu cunoașterea pe care am dobândit-o acum 10 ani, nici măcar acum 2 ani, uneori nici măcar acum 6 luni. Este nevoie de actualizare continuă, pentru a progresa.
Dintr-un studiu recent, din 2018 al Stanford University and Miles Group, TOPUL celor mai mari provocări ale executivilor de azi în adaptare și învățare sunt:
1. Liderul matur are de făcut multe eforturi în înțelegerea și adaptarea la cerințele mentalității de lucru a noii generații .
2. Gestionarea diferită a resursei “timp” pentru a putea acorda mai mult timp oamenilor direct subordonaţi, pentru conversații 1 la 1, care să genereze incluziune, relaţii și care să faciliteze obținerea de claritate si soluții.
3. Crearea unui context personal și mai departe, organizațional, care repectă acordarea de timp pentru sine, pentru a se înțelege și a se echilibra d.p.d.v mental-fizic- emoțional -spiritual, pentru a putea gestiona presiunea care vine din toate direcțiile și pentru a înțelege și a susține echilibrarea celorlalți d.p.d.v mental-fizic- emoțional -spiritual.
4. Crearea și conducerea unor procese de inovație eficiente în care puterea inteligenței colective colaborative să poată fi catalizată spre rezultate exponențial mai mari decât cele ce puteau fi generate individual.
5. Să - și crească abilităţile de organizare, persuasiune şi relaţionare .
Este foarte uşor de observat, că, in aceast top 5 al nevoilor de învăţare, partea majoritară ţine nu atât de IQ (inteligenţa carteziană) cât de IE (inteligenţa emoţională). Toți liderii au IQ mare, o inteligență peste medie; provocarea prezentului este ridicare IEQ (coeficientul de inteligență emoțională ), dacă vor să fie mai eficienți în a conduce oamenii.
Poate fi crescut coeficientul de inteligență emoțională ( EIQ)? Da .
Metodele avansate de coaching pot susţine liderii în a genera progres în aceasta zonă, care include:
a) conştientientizarea propriilor emoții
b) geastionarea eficientă a emoțiilor proprii şi ale celorlalţi,
c) inteligența socială,
d) managementul relațiilor.
Dacă tot ați acordat 5 minute citirii acestui articol, până aici, mai oferiți – vă, vă rog, 3-4 minute pentru a face un exercițiu :
Aminţi- vă că toate emoțiile negative sunt mesageri ai acțiunilor care se cer a fi luate, și a căror amânare vă costă starea de bine.
Respirați de câteva ori adânc din diafragmă. Priviți un pic pe fereastră. Și întrebați -vă:
a) Pentru ce sunt recunoscător azi?
b) Care este emoția negativă cea mai prezentă pentru mine în ultima săptămâna ?
c) Care este cauza sursă a acestei emoții ?
d) Care este obiectivul meu în legătură cu acest subiect ce ține de cauza sursă ?
*Apucați – vă apoi și lucrați cu acest obiectiv: găsiți o soluție și faceți un plan de acțiune.
Toate emoțiile negative din noi sunt un strigăt prin care subconștientul ne cere :
1) fie schimbarea percepției ,
2) fie schimbarea comportamentului/acţiunilor, pentru a ne putea alinia din nou la o stare de bine.
Așadar, se cere o schimbare în primul rând în modul în care gândim, şi apoi, în modul în care acționăm. Cum învățăm eficient astăzi, nu mai seamănă cu modul în care noi am învățat în facultate, unilateral aplecat asupra unui fascicul, a unei materii, ci tot mai mult , învățatul semnificativ, care aduce salturi calitative este sistemic, implică să gândim 360◦, să privim subiectul tridimensional. Să fii un lider pe care oamenii îl urmează nu cere să fii perfect, să ‘dai cât mai bine’, să fii cel mai deștept sau cel care a avut cele mai multe realizări. Cere să fii autentic deschis învaţării, să te conectezi cu adevărul prezentului și să -l accepţi , dar nu cu resemnare, ci luminat de flacăra posibilităţii pe care ai aprins-o, să - ți eliberezi curajul și vulnerabilitea depotrivă, stând în lumina aceasta în relația cu oamenii, cerându -le continuu să va uniți energiile întru reușită. Să înveți tu primul întrebându-te “ ce am de învăţat în aceasta situaţie/ ce am de învăţat de la această persoană? Schimbările semnificative în business pot fi făcute numai dacă reușim să schimbăm anumite moduri de gândire ale noastre şi ale oamenilor noştri.
Înainte să vrem să îi convingem și să-i inspirăm pe oamenii noştri, să ne luăm ceva timp , în acest început de Septembrie. Fii sigur că pleci la noul drum având raspunsurile la urmatoarele întrebări”:
a) ce anume am de învățat, în acest moment al carierei mele?
b) ce anume am de învățat, în acest moment al businessului pe care il conduc ?
c) ce anume am de învățat, în acest moment al evoluţiei mele ca lider?
„Înainte să poți inspira oamenii tăi prin emoție, trebuie să simți tu din plin aceastei emoție . Înainte
de a le putea alina lacrimile altora, trebuie să le lași să curgă pe ale tale. Pentru a-i convinge pe alţii, trebuie să ştii şi să crezi tu însuți”.
-Winston Churchill
Mai multe depre invatare prin coaching si workshopuri specializate:
Commentaires