top of page
Caută

Care este planul tău de carieră? De ce întreb?

În vara asta l-am cunoscut în Franța pe DARIUS, un cal superb, în vârstă de 6 ani, înalt, cu glezne fine, mușchi alungiți și o ținută mândră, bun, sociabil, cu o privire dulce și profundă, fost campion la curse cu obstacole.


De ce vă povestesc despre el? Pentru că el este o pildă fantastică pentru fiecare dintre noi, oamenii care muncim pentru performanță.

Darius a fost cal de competite, a concurat la peste 400 de concursuri și a câștigat 180 de cupe. Dar, la vârstă de 6 ani, se afla în antecamera unui abator. Și a fost salvat pe muchie de cutit, cumpărat și adoptat cu generozitate de o tânăra iubitoare de cai care a aflat povestea lui la o cină cu unul din angajații abatorului.

Pentru cei ce nu stiu cat traieste un cal, fac precizarea: cam 24 de ani, in medie.


De ce se afla Darius, pe rampa abatorului, vă întrebați ?


Pentru că nu mai putea produce aceleași rezultate pe care le-a produs în cei 4 ani de viață profesională competițională, deținătorii lui, l-au trimis la abator. Devenea scumpă întreținerea lui pentru clubul care îl deținea. Am plâns când i-am aflat povestea. Mă uităm în ochii lui și nu puteam să cred că cineva l-a putut trata așa.


Cum de multe ori am fost impresionată de cum pot fi tratați anumiți profesioniști care nu și-au făcut un plan de carieră la vremea sa și nu l-au urmat cu determinare.


Sunt unele cluburi care crează în arealul lor centre de activități recreative ecvestre în care caii retrași din competiții servesc copiilor și tinerilor sportivi debutanți, în a învața. Dar acestea sunt rare.

Ca și în cluburile profesioniste hipice, și în companii, mulți dintre managerii care nu și-au făcut și nu au urmat cu determinare un plan de carieră, se pot găsi în jurul vârstei de 50 de ani, în antecamerele unor “aziluri” și „abatoare” profesionale, mutați din colț în colț în colț, sau dați pur și simplu afară. Pentru că nu au știut cum să-și gestioneze ei înșiși cariera, neavând un plan de dezvoltare, nefiind activi pe piața muncii, pentru că s-au oprit din învățat sau pentru că pur și simplu nu au știut cum să întrețină și hrănească relațiile cu influencerii și decidenții de al căror cuvânt depindea avansarea lor.


Dacă vrei să nu fii în situația lui Darius, este musai să analizezi, în orice moment al carierei te-ai afla, care sunt următorii 3 pași în cariera ta și să faci ceea ce trebuie să faci, nu numai ceea ce îți place să faci.

Indiferent câte rezultate ai produce azi, fără o strategie și un plan de acțiune trăiești într-un context de risc de care nu ești conștient, iar când vei fi, dacă ai peste 45, poate fi un pic prea târziu.

„Ceea ce nu facem conștient când se cere a fi făcut, apare mai târziu ca ceea ce alegem să numim soartă.( Carl Jung). Caracterul nostru este destinul nostru. Nu-i lăsa pe alții să-ți creeze destinul. Față de Darius, care este un cal, avem marele avantaj de a poseda, pe lânga liberul arbitru, capacitatea de analiză, predicție și adaptare.


Analizează din timp comportamentele care iți vor sustine performanța, cultivă-le și șlefuiește apoi toate comportamentele care te-ar putea sabota. Fii conștient că la fiecare vârsta, se așteaptă să avem un alt set de comportamente profesionale în producerea performanței.


Te las acum, sper, cu un subiect profund la care sa cugeți, cand vrei si poți; eu mă duc să îi duc niste morcovi lui Darius.




bottom of page